Toroidal Akım Transformatörü (Trafosu) Nedir?

Toroidal akım transformatörlerini anlamadan önce mutlaka akım trafosu kavramının bilinmesi gerekir. Akım trafosu, yüksek birincil akımları düşük ikincil akımlara indirgeme özelliğini bulunan bir elektrikli ekipman olarak açıklanır. Birincil sargı, ölçülen akımla, ikincil sargı ise ölçüm aletleriyle bağlantılı olarak çalışmasını sürdürür.

Akım trafosunun primer kısmı birkaç bağdan oluşur ve akımı taşıyan hat ile seri olarak bağlanır. Sekonder kısım ise daha fazla sayıda dönüşe sahiptir ve aletlerle bağlantılıdır. Akım trafosu, uygulamaları ölçmek ve korumak için kullanılır. 40 A ve üzeri akımlar için akım trafolarının kullanılması tavsiye edilir. Bu şekilde yüksek akımlar ile çalışmak oldukça güvenli bir hale gelir.

Akım trafosundan farklı olarak toroidal akım transformatörleri içerisinde primer kısım yer almaz.. Bunun yerine devrede akımı taşıyan hat, toroidal transformatördeki bir pencere veya delikten geçer. Bazı akım trafolarında, bağlı oldukları devrenin bağlantısını kesmeden açılmalarına, kurulmalarına ve kapanmalarına olanak veren bölünmüş bir çekirdek kısmı yer alır.

Toroidal Akım Trafosu Çalışma Prensipleri

Ölçüm ve koruma cihazları için akımı sınırlama ve en aza indirme. Güç devrelerinin ölçüm ve/veya koruma devresinden izole edilmesi toroidal akım transformatörlerinin temel çalışma amaçları içerisinde yer alır.

· Ampermetreler
· Wattmetreler
· Kilowatt-saat metre
· Güç faktörü ölçerler
· Kontrol röleleri
· Ölçüm dönüştürücüleri

Toroidal akım transformatörleri ile kullanım imkanına sahiptir. Çalışmasının diğer ekipmanlara oranla daha basit olması toroidal akım transformatörlerine büyük bir kullanım alanı sağlar. Bunlar bilgisayarlar ve küçük teknolojik aletler olarak da örneklendirilebilir. Diğer cihazlara göre daha kompakt olması seçilmesi ve kullanımındaki en büyük etkenler arasında yer alır.

Çalışma prensibi ise küçük dereceli güçlerden büyük verimlilik elde edilmesini sağlar. Çekirdeği sayesinde ise herhangi bir sorun yaşanması önlenir ve kazaların da önüne geçilir. Bilgisayarların yanı sıra günümüzde toroidal akım tranformatörleri televizyon ve otomatik sistemler içerisinde de kullanılır.

Toroidal Akım Trafosu Teknik Şema

Toroidal Akım Trafosu Nasıl Üretilir?

Diğer transformatörlerden farklı olarak üretilmesinin en büyük artısı bu transformatörün oldukça küçük ve etkili olmasıdır. Üretiminin diğer transformatörlerden tek farklı primer bölgesinin olmamasıdır. Bu bölge yerine çekirdek kısmı gereken enerjiyi sağlar. Bu da bir diğer açıklama ile çekirdeğin % 100 kapasite ile çalıştığını gösterir. Bu şekilde de daha verimli bir çalışma elde edilir.

Toroidal Akım Trafoları Nerelerde Kullanılır?

Bilgisayar ve televizyon gibi günlük hayatın içinde olan aletlerin yanı sıra medikal endüstrisinde de toroidal akım transformatörü kullanılır. İnsan sağlığı üzerine kurulmuş olan bu alanda güvenli çalışma koşulları büyük bir önem taşır. Toroidal akım transformatörü kullanımı ile düşük akımlar ile çalışılır. Buna ek olarak ise oldukça sessiz ve tehlikesiz bir şekilde işlemleri yerine getirmek de mümkün olur. Ağırlık ve alan sıkıntısı yaratmaması ile her türlü alanda bu transformatörü kullanmak mümkün olur.

Toroidal Akım Trafosu Çalışma Koşulları

Çekirdeğin tam kapasite çalışması ile toroidal akım transformatörü oldukça verimli bir cihazdır. Manyetik alanlar ve bobinler ile çalışma oldukça hızlı gerçekleşir. Bobinlerin uçları arasında boşluk olmadığı için ise yerden tasarruf edilir. Küçük olmaları ile de devreler için biçilmiş kaftan olmalarını sağlar. Manyetik alanlara karşı oldukça dirençli oldukları için sık sık tercih edilirler. Tıp alanında kullanması ise günümüzde birçok işlemi kolay ve sorunsuz bir hale getirmiştir.

Örnek Ürün ve Görsel
· STO.20 Toroidal Akım Trafosu
· STO.30 Toroidal Akım Trafosu
· STO.40 Toroidal Akım Trafosu
· STO.60 Toroidal Akım Trafosu
· STO.80 Toroidal Akım Trafosu
· STO.100 Toroidal Akım Trafosu
· STO.125 Toroidal Akım Trafosu
· STO.20 Toroidal Akım Trafosu
· STO.125 Toroidal Akım Trafosu